Isabella van der Waall:
VLAARDINGEN: Vmbo-ers die straks de school gaan verlaten kunnen rekenen op een goed betaalde baan in de techniek of logistieke sector, dit in tegenstelling tot het verleden. De huidige economie biedt veel mogelijkheden voor werkgelegenheid in de technische sector. Dit komt enerzijds door een tekort aan arbeidskrachten omdat veel ouderen het arbeidsproces gaan verlaten of inmiddels al hebben verlaten. Maar ook de ontwikkelingen in onze veranderende wereld scheppen veel (nieuwe) banen.
Op dit moment is men in de politiek, maar ook provinciaal en gemeentelijk bezig om huizen en kantoren en andere gebouwen ‘van het gas te halen’. Dit is een enorme operatie, naast het investeren van tijd en geld moet er ook worden geïnvesteerd in het onderwijs. Vroeger mocht een elektricien alleen maar elektriciteitsdraden en lasdozen aansluiten. De vernieuwde VMBO-opleiding bestaat uit elektrotechniek, metaalbewerking, lassen, automatiserend besturen, pneumatiek en installatietechniek. Met een computer wordt geleerd om te programmeren en apparatuur in bedrijf te stellen. De nieuwe opleiding wordt PIE en ook wel ‘de schone handen techniek’ genoemd, waarbij PIE staat voor Produceren, Installeren en Energie. PIE is de vervanger voor het ‘oude’ vak elektrotechniek en installatietechniek.
Ook de ontwikkelingen in de transport-, en de autobranche zorgen voor nieuwe goed betaalde banen. Het milieu vraagt om drastische maatregelen om de uitstoot van CO2 tegen te gaan. Het gebruik van benzine, diesel en gas moet zo snel mogelijk worden teruggedrongen. De elektrische auto en andere elektrische vervoermiddelen hebben inmiddels intrede gedaan. Het onderhoud aan elektrische auto’s, scooters, motoren, fietsen en heftrucks heeft de laatste jaren veel aan diepgang gewonnen; het werk is schoner, breder en interessanter geworden.
Het onderwijs moet ook op deze ontwikkeling anticiperen waardoor de beroepsopleiding MT (Mobiliteit en Transport) breder opleidt dan het ‘oude’ vak voertuigtechniek of automonteur. De diverse onderdelen en keuzevakken zoals fietstechniek, auto elektronica, aandrijf- en remsystemen, logistiek, laden – en lossen, routeplanning en transport geven het vak een breed uitstroomgebied.
Naast reparatiewerkzaamheden kent transport en logistiek veel verschillende werkgebieden. Er zijn veel chauffeurs nodig voor het besturen van vrachtwagens, bussen, treinen, metro’s maar ook in de logistiek is er een ruime keuze in banen. Transport is een belangrijk onderdeel van onze economie waardoor met zekerheid kan worden aangegeven dat er in deze sector altijd werkgelegenheid zal blijven bestaan.
Het College Vos in Vlaardingen heeft de laatste jaren flink geïnvesteerd in de opleidingen PIE en MT. Nieuwe draaibanken, lasapparatuur, kolomboren, 3-D printers en domotica (draadloos schakelen van apparatuur) geven de werkplaats een professioneel uiterlijk. De leerlingen maken bij het vak PIE ‘echte’ producten waarbij ze de theorie in praktijk brengen. Als enige school in de regio, waaronder ook Maassluis, biedt Het College Vos de opleiding MT aan in een ruimte waar menige VO-school in Nederland met gepaste jaloezie naar kijkt.
Leerlingen met technische aspiraties die vanuit de mavo de overstap naar het VMBO willen maken zijn bij ons van harte welkom. Geïnteresseerden kunnen op woensdag 22 mei van 18.30 – 20.00 uur het Technisch Open Huis bezoeken aan de Claudius Civilislaan 41 in Vlaardingen. Tijdens het open huis is het mogelijk om aan te melden.