We verwachten van de leerlingen binnen de tto-afdeling dat ze in en rond de lessen ook onderling Engels spreken. De methodes zijn Engelstalig en de toetsen zijn dit vanzelfsprekend ook. Er is dan ook sprake van een heuse onderdompeling in de Engelse taal. Het tto moet motivatie bieden aan leerlingen die een uitdagend onderwijsprogramma willen volgen. Zowel voor vervolgopleidingen, het latere werk als ook daarbuiten biedt het tto een verrijking.
Uitwisselingsprogramma’s zijn een vast onderdeel van het tto-curriculum. Leerlingen sluiten na drie jaar het juniorgedeelte van het tto af met het Anglia-examen.
In leerjaar 3 worden de leerlingen definitief ingedeeld op havo of vwo. Vanaf leerjaar 4 bereiden de leerlingen zich voor op het Nederlandse havo of vwo-examen, met naar keuze de mogelijkheid om op te gaan voor het Cambridge Advanced English examen.
De kwaliteit van het tto wordt goed bewaakt. Dit doen we samen met het Europees Platform, het Nuffic, en het netwerk van tto-scholen. Het Lyceum Vos voldoet aan de door het Europees Platform opgestelde standaardvoorwaarden:
- Heel belangrijk is de minimale verplichting om 50% van de lessen in het Engels te geven. Bij ons zijn dit de vakken Engels, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, biologie, beeldende vorming en lichamelijke oefening;
- Het Lyceum Vos heeft een native speaker in dienst. Daarnaast staan er meer uren Engels op de lessentabel dan in de reguliere klassen;
- Er wordt gebruik gemaakt van authentiek Engelstalig materiaal;
- Er is een gevarieerd programma gericht op internationalisering. Zo hebben de leerlingen in de brugklas een educatieve excursie naar Engeland. In de latere jaren worden ook andere landen bezocht.
In leerjaar 1 t/m 3 tto worden onder meer de volgende activiteiten ondernomen:
- Deelname aan e-twinning projecten. Deze projecten hebben als doelstelling de kennis en vaardigheden van ICT te verbeteren en tegelijkertijd te werken aan het Europees bewustzijn.
- European International Oriëntation: je verdiepen in Europa tijdens projecturen in klas 1 en 2;
- Engelstalige toneelworkshop voor leerlingen onder leiding van een Brits toneelgezelschap;
- Om de kwaliteit te waarborgen volgen onze tto-docenten regelmatig scholing via het Europees Platform.
- Door deze werkwijze is de kwaliteit van het ttouitstekend. Het Lyceum Vos is een gecertificeerd ’Junior tto-school’.
Lezen
Op Het Lyceum Vos is lezen ook een vak! In leerjaar 1 en 4 worden lessen lezen aangeboden waarin leerlingen, ieder op eigen niveau, hun leesvaardigheid versterken. In onze moderne samenleving is 80% van het werk gerelateerd aan lezen en schrijven. Om iedere leerling optimale kansen te geven in de toekomst is het dus van cruciaal belang dat hun taal- en leesvaardigheid wordt gestimuleerd. In samenwerking met de bibliotheek, de leesconsulent en onze taalcoordinatoren is ons leesbeleid dan ook continu in ontwikkeling.
Sportklas
De Sportklas is niet bedoeld om topsporters in spe op te leiden. Het is meer een klas voor jongens en meisjes die plezier beleven aan sport. In de Sportklas volgen de leerlingen het gewone programma. Daarbij krijgen zij 4 uur extra sportoriëntatie, veelal in sporten die niet in het normale programma worden aangeboden. In deze lessen is er, naast het kennismaken met voor de leerlingen vaak nieuwe takken van sport, ook aandacht voor leren samenwerken, elkaar helpen, het leren organiseren van bewegingsactiviteiten, fairplay, doorzettingsvermogen en zelfstandigheid. Ook is er ruimte voor gastlessen.
Kunstklas/Theaterklas
In de Kunstklas/Theaterklas volgen de leerlingen extra kunstonderwijs naast het reguliere programma van de beeldende en expressieve vakken. Op een vaste middag in de week krijgen de leerlingen extra lessen aangeboden binnen de disciplines van beeldende kunst, drama, theater en muziek.
Per periode kunnen zij hun voorkeuren aangeven. Wat spreekt hen het meest aan en waar willen ze graag meer over leren. Een vereiste voor de Kunstklas is uiteraard een voorliefde voor kunst en een enthousiasme dat groot genoeg is om er drie tot vier uur per week aan te besteden.
Binnen de beeldende kunst kan er dieper worden ingegaan op zowel de mogelijkheden in het platte vlak als driedimensionaal. Zo kregen de leerlingen afgelopen jaar lessen aangeboden waarin zij de fijne kneepjes van het schilderen leerden en konden zij bijvoorbeeld ook kiezen voor een basiscursus strip- en cartoontekenen. In het driedimensionale lesaanbod kregen de leerlingen de gelegenheid om o.a. vaardigheden te ontwikkelen in het boetseren van een realistisch gezicht.
Het lesaanbod van drama en muziek is geïntegreerd. Afgelopen jaar zijn diverse musicals als insteek gebruikt voor o.a. het leren toneelspelen en uitwerken van scènes. Hierbij hadden de docenten meteen een goede mogelijkheid om aandacht te besteden aan bijvoorbeeld zangtechniek.
Kookklas
In het schooljaar 2022-2023 kunnen de leerlingen in leerjaar
1, 2 en 3 ook kiezen voor de kookklas. Op vrijdagmiddag gaat er van alles
gebakken, gestoomd, gepresenteerd en voorbereid worden. Het exacte programma is
nog in ontwikkeling maar het wordt zeker leerzaam, leuk en lekker.
Mediaklas
In de mediaklas staat media centraal. Hoe communiceren wij
met elkaar in deze moderne maatschappij? Welke mogelijkheden zijn er allemaal?
Het oprichten en het uitbrengen van een schoolkrant, fake news, inspraak, onderzoek,
vormgeving en discussie. Of wat denk je van social media, fotografie en
digitale skills? Afwisselend, uitdagend en vooruitstrevend die mediaklas!
Maatschappelijke betrokkenheid
Wij vinden als school onze maatschappelijke betrokkenheid belangrijk. Om deze betrokkenheid te delen proberen wij ieder jaar samen met onze leerlingen een goed doel te kiezen. De leerlingen helpen in de organisatie en nemen deel aan de activiteiten die in het teken staan van het goede doel. Zo hebben de leerlingen o.a. een bijdrage geleverd aan een school in Thailand, Dance4life en hebben geld ingezameld voor OrangeBabies en Stichting Present Vlaardingen. Ook in de lessen burgerschap komt onze maatschappelijke betrokkenheid tot uiting. Vanaf het schooljaar 2023- 2024 worden deze lessen in projectvorm aangeboden in de onderbouw.