TitelDatumPopulariteitActiefReacties

03. Onderwijs

01. Algemene informatie

Het Lyceum Vos is een school voor openbaar onderwijs waar leerlingen met een mavo/havoadvies, havo-, havo/vwo- of vwo-advies onderwijs kunnen volgen. Leerlingen met een van deze adviezen kunnen op Het Lyceum Vos ook kiezen voor TweeTalig Onderwijs (TTO).  Kenmerkend voor deze locatie is het aanbieden van gepersonaliseerd leren. Binnen een heldere structuur geven leerlingen vorm aan hun eigen onderwijs waarbinnen ze kunnen differentiëren in tempo en niveau.

De leerlingen krijgen onderwijs in een modern, goed geoutilleerd gebouw inclusief een professioneel kooklokaal. Zo zijn de lokalen voorzien van digitale borden en is een draadloos netwerk in de school beschikbaar, zodat de leerlingen op elke plaats toegang hebben tot het internet. Onze leerlingen werken zowel met boeken als eigentijds digitaal lesmateriaal en gebruiken hiervoor een laptop (zie hoofdstuk 5 voor de laptopregeling). Ook hebben we een mooie grote aula die voorzien is van een licht- en geluidsinstallatie, waardoor het mogelijk is om muziek- en theatervoorstellingen te geven.
 

Op onze kleinschalige locatie hebben we ervoor gekozen om het onderwijskundig proces aan te sturen in drie teams. Een team voor klas 1, 2 en 3, een team voor klas 4 en 5 havo en een team voor 4, 5 en 6 vwo. Deze teams werken onderling nauw samen.

Elke klas heeft een mentor. De mentor begeleidt de klas en de individuele leerling sociaal-emotioneel. Elke leerling heeft in klas 1 t/m klas 4 wekelijkse planuren waarin gewerkt wordt aan de planning van het schoolwerk en de studievaardigheden die nodig zijn voor het gepersonaliseerde onderwijs.

Daarnaast heeft iedere leerling een persoonlijke coach. Deze spreekt samen met de leerling wekelijks de leervorderingen door en kijkt of het leer- en maakwerk op de juiste wijze wordt gepland. Er zijn coachuren opgenomen in het rooster.

Deze planning, de gemaakte afspraken tijdens een coachgesprek en opmerkingen van docenten, leerling, mentor en ouders worden bijgehouden in een logboek (de Plenda). De Plenda krijgt iedere leerling van school en wordt elke dag door de leerling meegenomen.

02. Klas 1, 2 en 3 (onderbouw)


Alle leerlingen in klas 1, 2 en 3 volgen onderwijs binnen de route gepersonaliseerd leren. In deze leerjaren worden vakken gegeven zoals Engels, wiskunde, burgerschap, aardrijkskunde, biologie, Frans en lichamelijke opvoeding. Leerlingen hebben op het rooster een aantal vaste uren die we instructie-uren noemen en een aantal keuze-uren, de inschrijfuren. Op deze momenten kiezen leerlingen voor vakken waarvan ze extra uitleg wensen, waarin ze vooruit willen werken of op een hoger niveau verder willen gaan. In de inschrijfuren kunnen leerlingen ook kiezen voor vakken als , beeldende vorming of koken. Aanwezigheid in alle uren is verplicht.

Leerlingen werken in leerjaar 1, 2 en 3 op hun ambitieniveau. In het eerste leerjaar heeft de basisschool aangegeven wat de startambitie van de leerling is. Samen met de coach wordt per vak gekeken of de startambitie het juiste niveau heeft.
Leerlingen worden geplaatst in een klas waarbinnen de leerdoelen op meerdere niveaus worden aangeboden. Om te kunnen kiezen voor TweeTalig Onderwijs (TTO) hebben leerlingen minimaal een mavo/havoadvies nodig. Voor alle leerlingen bestaat de mogelijkheid om te kiezen voor de Sportklas, Kunstklas, Mediaklas of Kookklas.

Wij vinden het belangrijk dat een leerling zoveel mogelijk eigenaar is van zijn leerproces. Ze kunnen hun onderwijs mede vormgeven door het persoonlijk rooster, door het leren plannen van leer- en maakwerk en door flexibiliteit bij het maken van toetsen.
Veel toetsen hebben op onze school een diagnostisch karakter (formatieve toetsen). Ze zijn bedoeld om van je fouten te leren. Reflectie op een toets en daarna het nog een keer proberen vinden we erg belangrijk. Leerlingen mogen deze diagnostische toetsen dan ook nogmaals maken zodat ze kunnen checken of ze de leervaardigheden nu beter onder de knie hebben.

Meerdere keren per jaar hebben de leerlingen een langere toetsperiode waarin we kijken op welk niveau de leerling een vak beheerst (summatieve toetsen). Dit is een afsluiting van een periode met diagnostische toetsen. Leerlingen tonen in deze toets aan dat ze het in de diagnostische toetsen bereikte niveau beheersen. Op onze school mogen de leerlingen voor de vakken waar zij goed in zijn werken op een hoger niveau. We vinden het belangrijk dat leerlingen zo hun talenten kunnen ontwikkelen. Ook is het mogelijk voor een vak te versnellen zodat je eerder eindexamen doet. Leerlingen die op deze wijze hun talenten ontwikkelen, worden begeleid door een talentbegeleider.
Leerlingen kunnen deelnemen in de leerling klankbordgroep om samen met docenten het onderwijs vorm te geven of juist in de activiteitencommissie om met elkaar te zorgen voor leuke (feestelijke) activiteiten op en rond school. 

Introductieperiode
In leerjaar 1, 2 en 3 beginnen alle leerlingen met een introductieprogramma met als doel het bevorderen van het groepsgevoel. Naast een kennismaking met nieuwe vakken bieden we tijdens deze week sportieve en culturele activiteiten aan.

03. Klas 4, 5 en 6 (bovenbouw)

Op de havo bereiden de leerling zich voor op een hbo- c.q. universitaire studie. Het havodiploma geeft onder bepaalde voorwaarden toelating tot de 5e klas van het vwo.

In het vierde leerjaar van de havo en het vwo hebben de leerlingen voor één van de volgende profielen gekozen:
  • Cultuur&Maatschappij (CM);
  • Economie&Maatschappij (EM);
  • Natuur&Gezondheid (NG);
  • Natuur&Techniek (NT).
Elk van de vier profielen bestaat uit drie delen:
  • Vakken uit het gemeenschappelijk deel, die alle leerlingen van het leerjaar volgen.
  • Profielvakken, die voorbereiden op de vervolgstudie en werk en per profiel variëren
  • Vrije keuzevakken.
Werkwijze

In alle leerjaren van de bovenbouw leren leerlingen met vrijheid en zelfstandigheid om te gaan. Het gepersonaliseerd leren is in deze leerjaren aangepast aan de eisen die een examenprogramma stelt. Daarnaast bereiden leerlingen zich voor op de keuze van een vervolgopleiding.

Introductieperiode

In havo-4 en vwo-4 beginnen alle leerlingen met een introductieprogramma met als doel het bevorderen van het groepsgevoel.

Excursies en uitwisselingen

Voor havo-4 worden in de loop van het schooljaar enkele educatieve excursies georganiseerd. In havo-5 en vwo-6 zullen de leerlingen tijdens het schooljaar een reis maken. Voor vwo-4 bestaat de mogelijkheid om aan een uitwisselingsreis met een partnerschool in Europa deel te nemen.

Praktische opdrachten en voortgangstoetsen

Een deel van het door de leerling te maken werk, wordt gegeven in de vorm van een werkopdracht. Dit is een opdracht waarbij de leerling bepaalde algemene en vakinhoudelijke vaardigheden oefent, gekoppeld aan een stuk van de examenstof. Het gaat vaak om het toepassen van de stof die tijdens de les is behandeld. Een goede werkplanning is noodzakelijk om niet in tijdnood te raken.

Toetsen

Het aantal toetsen is beperkt vanaf klas 4. De toetsen zijn opgenomen in het Programma voor Toetsing en Afsluiting (het PTA) en bepalen het uiteindelijke schoolexamencijfer. Het PTA voor het hele schooljaar is vanaf het begin van het schooljaar bekend, zodat het werk goed kan worden gepland.

De omvang van de toetsen is behoorlijk groot. Het Lyceum Vos kent voor alle leerjaren van de bovenbouw toetsweken. Deze toetsweken worden 4 maal per jaar gehouden. Toetsen buiten de toetsweken zijn, net als in de onderbouw, formatief.

Mentor en coach

Elke klas in de bovenbouw heeft, net als in de onderbouw, een eigen mentor en een coach. Tijdens het wekelijkse mentoruur bespreekt de mentor groepsgewijs de voortgang. Ook niet-schoolse zaken worden in dit lesuur besproken. De coach spreekt in een afzonderlijk gesprek iedere week 10 minuten met een leerling over zijn leervorderingen en planningen.

Voorbereidend wetenschappelijk onderzoek

In de bovenbouwklassen havo en vwo worden leerlingen begeleid in het schrijven van een profielwerkstuk. In dit werkstuk richten de leerlingen zich op kleinschalig wetenschappelijk onderzoek ter voorbereiding van het doen van een onderzoek dat onderdeel uitmaakt van een hbo of universitaire studie.

 

04. Uitgangspunten

Uitgangspunten voor het vormgeven van ons onderwijs zijn:
  • Kennis wordt niet alleen overgedragen maar verworven (geconstrueerd);
  • Leren doe je vooral door het ontplooien van eigen activiteiten (eigenaarschap);
  • Leren doe je samen (o.a. met klasgenoten);
  • Leren doe je in samenhang (contextrijk, realistisch);
  • Reflectie speelt een belangrijke rol bij leren;
  • In ons onderwijs is het maken van keuzes erg belangrijk. Binnen vaste kaders begeleiden wij je hierin.
  • (Teams van) volwassenen ondersteunen het leren in verschillende rollen.

05. De extra’s

Tweetalig onderwijs (tto)
Op Het Lyceum Vos wordt TweeTalig Onderwijs (tto) aangeboden aan leerlingen met een mavo/havo-, havo-, havo/vwo- of vwo-advies. Op het tto wordt in de eerste drie leerjaren meer dan de helft van de vakken in de Engelse taal gegeven.
We verwachten van de leerlingen binnen de tto-afdeling dat ze in en rond de lessen ook onderling Engels spreken. De methodes zijn Engelstalig en de toetsen zijn dit vanzelfsprekend ook. Er is dan ook sprake van een heuse onderdompeling in de Engelse taal. Het tto moet motivatie bieden aan leerlingen die een uitdagend onderwijsprogramma willen volgen. Zowel voor vervolgopleidingen, het latere werk als ook daarbuiten biedt het tto een verrijking.
Uitwisselingsprogramma’s zijn een vast onderdeel van het tto-curriculum. Leerlingen sluiten na drie jaar het juniorgedeelte van het tto af met het Anglia-examen.
In leerjaar 3 worden de leerlingen definitief ingedeeld op havo of vwo. Vanaf leerjaar 4 bereiden de leerlingen zich voor op het Nederlandse havo of vwo-examen, met naar keuze de mogelijkheid om op te gaan voor het Cambridge Advanced English examen.

De kwaliteit van het tto wordt goed bewaakt. Dit doen we samen met het Europees Platform, het Nuffic, en het netwerk van tto-scholen. Het Lyceum Vos voldoet aan de door het Europees Platform opgestelde standaardvoorwaarden:
  • Heel belangrijk is de minimale verplichting om 50% van de lessen in het Engels te geven. Bij ons zijn dit de vakken Engels, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, biologie, beeldende vorming en lichamelijke oefening;
  • Het Lyceum Vos heeft een native speaker in dienst. Daarnaast staan er meer uren Engels op de lessentabel dan in de reguliere klassen;
  • Er wordt gebruik gemaakt van authentiek Engelstalig materiaal;
  • Er is een gevarieerd programma gericht op internationalisering. Zo hebben de leerlingen in de brugklas een educatieve excursie naar Engeland. In de latere jaren worden ook andere landen bezocht.

In leerjaar 1 t/m 3 tto worden onder meer de volgende activiteiten ondernomen:

  • Deelname aan e-twinning projecten. Deze projecten hebben als doelstelling de kennis en vaardigheden van ICT te verbeteren en tegelijkertijd te werken aan het Europees bewustzijn.
  • European International Oriëntation: je verdiepen in Europa tijdens projecturen in klas 1 en 2;
  • Engelstalige toneelworkshop voor leerlingen onder leiding van een Brits toneelgezelschap;
  • Om de kwaliteit te waarborgen volgen onze tto-docenten regelmatig scholing via het Europees Platform.
  • Door deze werkwijze is de kwaliteit van het ttouitstekend. Het Lyceum Vos is een gecertificeerd ’Junior tto-school’.
Lezen

Op Het Lyceum Vos is lezen ook een vak! In leerjaar 1 en 4 worden lessen lezen aangeboden waarin leerlingen, ieder op eigen niveau, hun leesvaardigheid versterken. In onze moderne samenleving is 80% van het werk gerelateerd aan lezen en schrijven. Om iedere leerling optimale kansen te geven in de toekomst is het dus van cruciaal belang dat hun taal- en leesvaardigheid wordt gestimuleerd. In samenwerking met de bibliotheek, de leesconsulent en onze taalcoordinatoren is ons leesbeleid dan ook continu in ontwikkeling.

Sportklas

De Sportklas is niet bedoeld om topsporters in spe op te leiden. Het is meer een klas voor jongens en meisjes die plezier beleven aan sport. In de Sportklas volgen de leerlingen het gewone programma. Daarbij krijgen zij 4 uur extra sportoriëntatie, veelal in sporten die niet in het normale programma worden aangeboden. In deze lessen is er, naast het kennismaken met voor de leerlingen vaak nieuwe takken van sport, ook aandacht voor leren samenwerken, elkaar helpen, het leren organiseren van bewegingsactiviteiten, fairplay, doorzettingsvermogen en zelfstandigheid. Ook is er ruimte voor gastlessen.

Kunstklas/Theaterklas

In de Kunstklas/Theaterklas volgen de leerlingen extra kunstonderwijs naast het reguliere programma van de beeldende en expressieve vakken. Op een vaste middag in de week krijgen de leerlingen extra lessen aangeboden binnen de disciplines van beeldende kunst, drama, theater en muziek.

Per periode kunnen zij hun voorkeuren aangeven. Wat spreekt hen het meest aan en waar willen ze graag meer over leren. Een vereiste voor de Kunstklas is uiteraard een voorliefde voor kunst en een enthousiasme dat groot genoeg is om er drie tot vier uur per week aan te besteden.

Binnen de beeldende kunst kan er dieper worden ingegaan op zowel de mogelijkheden in het platte vlak als driedimensionaal. Zo kregen de leerlingen afgelopen jaar lessen aangeboden waarin zij de fijne kneepjes van het schilderen leerden en konden zij bijvoorbeeld ook kiezen voor een basiscursus strip- en cartoontekenen. In het driedimensionale lesaanbod kregen de leerlingen de gelegenheid om o.a. vaardigheden te ontwikkelen in het boetseren van een realistisch gezicht.

Het lesaanbod van drama en muziek is geïntegreerd. Afgelopen jaar zijn diverse musicals als insteek gebruikt voor o.a. het leren toneelspelen en uitwerken van scènes. Hierbij hadden de docenten meteen een goede mogelijkheid om aandacht te besteden aan bijvoorbeeld zangtechniek.

Kookklas

In het schooljaar 2022-2023 kunnen de leerlingen in leerjaar 1, 2 en 3 ook kiezen voor de kookklas.  Op vrijdagmiddag gaat er van alles gebakken, gestoomd, gepresenteerd en voorbereid worden. Het exacte programma is nog in ontwikkeling maar het wordt zeker leerzaam, leuk en lekker.

Mediaklas

In de mediaklas staat media centraal. Hoe communiceren wij met elkaar in deze moderne maatschappij? Welke mogelijkheden zijn er allemaal? Het oprichten en het uitbrengen van een schoolkrant, fake news, inspraak, onderzoek, vormgeving en discussie. Of wat denk je van social media, fotografie en digitale skills? Afwisselend, uitdagend en vooruitstrevend die mediaklas!

Maatschappelijke betrokkenheid 

Wij vinden als school onze maatschappelijke betrokkenheid belangrijk. Om deze betrokkenheid te delen proberen wij ieder jaar samen met onze leerlingen een goed doel te kiezen. De leerlingen helpen in de organisatie en nemen deel aan de activiteiten die in het teken staan van het goede doel. Zo hebben de leerlingen o.a. een bijdrage geleverd aan een school in Thailand, Dance4life en hebben geld ingezameld voor OrangeBabies en Stichting Present Vlaardingen. Ook in de lessen burgerschap komt onze maatschappelijke betrokkenheid tot uiting. Vanaf het schooljaar 2023- 2024 worden deze lessen in projectvorm aangeboden in de onderbouw.


 

 

06. Procedure bij te laat komen

Een leerling die te laat is moet zich altijd melden bij de receptie. Hier krijgt de leerling een toegangsbriefje voor de les. De receptioniste registreert het te laat komen in het leerlingensysteem (Magister). De mentoren worden d.m.v. een weekoverzicht op de hoogte gehouden van de absentie.

Welke maatregelen worden er genomen als een leerling te laat komt?
  • 1e keer te laat: er volgt een waarschuwing zonder sanctie
  • 2e keer te laat: 1 x melden om 07.45 uur
  • 16
  • 3e keer te laat: 2 x melden om 07.45 uur
  • 4e keer te laat: 3 x melden om 07.45 uur, mentor, leerjaar coördinator, brief naar ouders met waarschuwing.
  • 5e keer te laat: 4 x melden om 07.45 uur, mentor, leerjaarcoördinator en ouders worden ingelicht.
  • 6e keer te laat: 5 x melden om 07.45 uur, mentor, leerjaarcoördinator, ouders worden per brief uitgenodigd voor preventief gesprek bij leerplicht.
  • Tussen 6 en 9 keer te laat komen komt een leerling op preventief gesprek bij de leerplichtambtenaar op school. Ouders ontvangen hier een brief over van school en hebben het recht om bij dit gesprek aanwezig te zijn. Mocht er naast te laat komen ook sprake zijn van veel ziekteverzuim en ongeoorloofde uren dan wordt dit ook meegenomen in het gesprek. Je moet je blijven melden of er wordt overgegaan tot een vierkant rooster ( 07.45 uur tot 16.30 uur).
  • Bij 10 keer te laat komen is school wettelijk verplicht om dit te melden bij DUO. Ouders ontvangen van leerplicht een officiële waarschuwingsbrief. Je moet je blijven melden of er wordt overgegaan tot een vierkant rooster ( 07.45 uur tot 16.30 uur).
  • Bij 15 keer te laat komen wordt er door school wederom een DUO melding gedaan en worden ouders en leerlingen uitgenodigd voor een gesprek bij leerplicht. Vervolgens wordt de leerling doorgestuurd naar bureau HALT. Bij dit verzuim worden ook eventuele ongeoorloofde uren meegenomen. Hierdoor zou de HALT straf hoger uit kunnen vallen. Je moet je blijven melden of er wordt overgegaan tot een vierkant rooster ( 07.45 uur tot 16.30 uur).

07. Het rapport

In de onderbouw krijgen leerlingen twee maal per jaar een rapport uitgereikt. In de bovenbouw doen we dit vier maal per jaar. De normering wordt schriftelijk bij het eerste rapport in december aan de leerlingen mee gegeven en wordt op de website gepubliceerd. Bevordering vindt plaats op grond van de resultaten op het eindrapport, dat een gewogen gemiddelde is van de in het betreffende jaar uitgereikte rapporten. De beslissing van de lerarenvergadering omtrent de bevordering wordt medegedeeld op het eindrapport. Sinds een aantal jaren wordt gewerkt met het zogenaamde voortschrijdende gemiddelde. Ouders kunnen thuis via een ouderaccount de actuele resultaten volgen via Magister.

08. Lestijden

  Onderbouw      Bovenbouw 
 1e uur 08.15-09.00    1e uur   08.15-09.00 
 2e uur  09.00-09.45   2e uur  09.00-09.45
 pauze  09.45-10.00    3e uur 09.45-10.30 
 3e uur 10.00-10.45   pauze  10.30-10.45 
 4e uur 10.45-11.30    4e uur   10.45-11.30 
 5e uur 11.30-12.15    5e uur  11.30-12.15 
 pauze 12.15-12.45    6e uur   12.15-13.00
 6e uur 12.145-13.30    pauze  13.00-13.30 
 7e uur 13.30-14.15    7e uur   13.30-14.15 
 8e uur 14.15-15.00    8e uur  14.15-15.00 
 pauze 15.00-15.15    pauze   15.00-15.15 
 9e uur 15.15-16.00     9e uur  15.15-16.00 
 10e uur  16.00-16.45    10e uur  16.00-16.45

09. Lestabellen

In een lessentabel staat welke vakken de leerlingen gedurende het schooljaar krijgen. En hoeveel uur zij dit vak per week krijgen.

Klik hier om de lestabel van Het Lyceum Vos te bekijken...