TitelDatumPopulariteitActiefReacties

03. Onderwijs

01. Algemene informatie

Onderwijsaanbod
Het College Vos (hierna afgekort met HCV) is een kleinschalig vmbo-school met circa 435 leerlingen. Het inhoudelijk modern onderwijs wordt gegeven op het niveau van de basisberoepsgerichte leerweg (bbl) en de kaderberoepsgerichte leerweg (kbl).

Basis Beroepsgerichte leerweg (bbl) is geschikt voor een leerling die praktisch is ingesteld. BBL bereidt leerlingen voor op de basisberoepsopleidingen in het mbo (niveau 2). Via het profiel Diensten & Producten gebeurt dit met een leerwerktraject (lwt). Een deel van het onderwijs wordt buiten school gevolgd. In een bedrijf dat aansluit bij de interesse en vaardigheid van de leerling wordt in de praktijk geleerd.

Kader Beroepsgerichte leerweg (kbl) is bestemd voor leerlingen die praktisch zijn ingesteld en het liefst kennis opdoen via theorie en praktijk. Deze leerweg bereidt de leerling voor op de vakopleidingen en middenkaderopleidingen in het mbo (niveau 3 en 4).

Wij bieden ook leerwegondersteunend onderwijs (lwoo), dit is geen onderwijsniveau maar een ondersteuning die de leerling in staat stelt een bbl- of kbl-diploma te behalen.

Tevens bieden wij het arrangement Groeiklas aan voor leerlingen op het grensgebied van bbl met lwoo en praktijkonderwijs. Toelating tot onderwijs met leerwegondersteuning of leerwegondersteuning met het arrangement Groeiklas wordt beide bepaald door het Samenwerkingsverband Nieuwe Waterweg Noord.

Schoolgebouw
In het ruime overzichtelijke gebouw zijn alle afdelingen en beroepsgerichte vakken gehuisvest in theorielokalen en grote modern ingerichte beroepsgerichte ruimtes. Alle lessen vinden plaats in één gebouw. We hebben een restaurant, een instellingskeuken, een technohal, een garage, een binnenplein, een kunstkelder en een nieuwe sporthal naast de school.

In de praktijklokalen wordt een levensechte omgeving nagebootst waardoor de leerlingen zich kunnen wanen in een beroep als bijvoorbeeld installateur, elektricien, automonteur, kapster, schoonheidsspecialiste, verpleger, of een ander verzorgend beroep.

Het gebouw staat in een rustige omgeving. Pauzes worden gehouden in de kantine en op het buitenplein. De pauzes tussen onder- en bovenbouw zijn gescheiden.
De leerlingen blijven onder schooltijd binnen school of op het binnenterrein, ook tijdens tussenuren. Alleen voor de lessen LO in de Westhal, de Erasmushal en voor de techniekhal moeten de leerlingen naar buiten.

02. Onderbouw

Binnen de onderbouw werken leerlingen in een kleine en veilige setting waarbij verschillende docenten soms meerdere vakken verzorgen. Het lesaanbod is modern en gevarieerd en regelmatig maken de leerlingen gebruik van een eigen laptop. In de lessituatie gaat het niet alleen over vak inhoud en didaktiek maar ook over groepsvorming. Er wordt dan ook veel tijd besteed aan: sociale vaardigheden, communicatieve vaardigheden, leervaardigheden, vakinhoudelijke vaardigheden, zonder de inhoud uit het oog te verliezen.

Binnen de hieronder genoemde leergebieden werken we aan pedagogische en didactische uitgangspunten:
- De leerling leert actief en in toenemende mate zelfstandig. 
- De leerling leert samen met anderen.
- De leerling leert in samenhang.
- De leerling leert in betekenisvolle contexten. 

Binnen ons onderwijs bieden we ook ruimte voor talent, creativiteit en initiatief van de leerling. Natuurlijk krijgen zij hierbij begeleiding en ondersteuning van docenten. Eigen verantwoordelijkheid krijgen betekent ook verantwoording afleggen over het schoolwerk.

In het lesaanbod zijn de vakken verdeeld over de volgende leergebieden:

- Nederlands
- moderne vreemde talen
- wiskunde
- mens & natuur
- mens & maatschappij
- kunst & cultuur
- mens & bewegen
- loopbaanoriëntatie

Kernvakken
Wie de taal beheerst heeft een voorsprong in het (beroeps)leven. Wie structuren ontdekt en kan toepassen heeft meer te bieden. Vandaar dat we de waarde van de vakken Nederlands, Engels, wiskunde en rekenen onderkennen. Lichamelijke opvoeding vinden we net zo belangrijk als de andere kernvakken. Een goede balans tussen lichaam en geest zorgt voor een optimale ontwikkeling en goede leerprestaties.

In de onderbouw krijgen de leerlingen les in alle vakken.

Groepsgrootte
We streven bij BBL/KBL klassen naar een groepsgrootte van gemiddeld 18/20 leerlingen. De Groeiklassen bestaan uit maximaal 15 leerlingen.

Advies en doorstroommogelijkheden
Tijdens het 2e jaar moet in de onderbouw duidelijk worden op welk niveau de leerling examen zal gaan doen. De bevordering naar het volgende leerjaar gebeurt aan de hand van de bevorderingsnormen. Naast cijfers en Cito resultaten spelen ook werkhouding, taakaanpak en aanwezigheid een rol. Sinds schooljaar 2019 -2020 wordt er eind leerjaar drie definitief besloten op welk niveau een leerling het examen ingaat.

03. Bovenbouw

Ingezette ontwikkelingen in de onderbouw krijgen een vervolg in de bovenbouw. In de bovenbouw ligt de nadruk op het studie- en keuzeproces. Hierbij wordt gebruik gemaakt van praktijkgerichte beroepssituaties en samenwerkingsvormen.

Alle leerlingen doen examen in de vakken Nederlands en Engels. Daarnaast wordt, m.u.v. het profiel D&P, nog in twee andere algemeen vormende vakken examen gedaan.

Deze vakken zijn gekoppeld aan de profielvakken:

  • biologie en wiskunde of biologie en maatschappijkunde bij Zorg & Welzijn
  • wiskunde en natuurkunde bij Techniek
  • economie en wiskunde bij Economie en Ondernemen


Verder hebben alle leerlingen in leerjaar 3 Cultureel Kunstzinnige Vorming (CKV) dat aan het eind van dat leerjaar wordt afgesloten. Maatschappijleer en lichamelijke opvoeding zijn zowel in leerjaar 3 en 4 onderdeel van het lesprogramma en wordt afgesloten met een schoolexamen.

Zowel de BBL als de KBL leerlingen doen daarnaast ook examen in het profielvak. Het zogenaamd Centraal Schriftelijk Praktijk Examen (CSPE).

De profielen
Het beroepsgerichte programma in de bovenbouw bestaat uit een profielvak en beroepsgerichte keuzevakken. Het beroepsgerichte programma wordt zowel in het 3e en 4e leerjaar 12 lesuren per week aangeboden.

Op het College Vos bieden we in leerjaar 3 en 4 de volgende beroepsprofielen aan:

  • Zorg en welzijn (ZW)
  • Economie en Ondernemen (EO)
  • Techniek
  • Diensten en Producten (DP)

Naast deze beroepsprofielen kan er ook gekozen worden voor het keuzeprofiel Sport & Uniformeerde Beroepen (SUB bij het profiel Economie & Ondernemen. Voor meer informatie verwijzen we u naar Stichting Platvorms VMBO...

Aansluiting vervolgonderwijs
Ook de overstap naar het mbo krijgt van ons de nodige aandacht. Met het mbo vindt regelmatig overleg plaats om de opleidingen van het vmbo naar het mbo zoveel mogelijk op elkaar te laten aansluiten, waarbij de leerlingen worden begeleid in het maken van een juiste keuze voor hun toekomst.

04. Streefbeeld

  • Wij doen er alles aan om de leerlingen en de ouders zich betrokken te laten voelen bij de school.
  • Er wordt zorg en aandacht besteed aan iedere leerling zodat een leerling zich gekend en gezien voelt.
  • De sfeer is gezellig, maar wij hanteren een degelijke en strikte houding.
  • De mentor onderhoudt een warme band met de klas en heeft, indien noodzakelijk contact met ouder(s) / verzorger(s).

05. Procedure bij te laat komen/verzuim

Ziekte:

  • afmelden tussen 08.15 en 09.00 uur telefoon: 010-8503540
  • doorgeven via de ouderapp
  • na het weekend opnieuw ziekmelden
  • 70 uur ziek: oproep jeugdverpleegkundige (als school dit noodzakelijk vindt)


Te laat:

  • Bij 2x te laat sanctie van 1 uur
  • Bij 4x te laat volgt een gesprek met de mentor en een sanctie van 1 uur
  • Bij 6x te laat sanctie van 1 uur
  • Bij 8x te laat volgt een gesprek met de mentor, een sanctie van 1 uur en worden ouders (per mail) op de hoogte gesteld door de mentor
  • Bij 10x te laat sanctie van 1 uur
  • Bij 12x te laat volgt een sanctie van 1 uur, een gesprek met de verzuim/leerlingcoördinator en een waarschuwingsbrief vanuit school
  • Bij 14x te laat sanctie van 1 uur
  • Bij 16x te laat volgt een DUO melding bij leerrecht en een gesprek op het Stadhuis


Ongeoorloofd verzuim

  • Bij 2x ongeoorloofd verzuim sanctie van 1 uur
  • Bij 4x ongeoorloofd verzuim volgt een gesprek met de mentor en een sanctie van 1 uur
  • Bij 6x ongeoorloofd verzuim sanctie van 1 uur
  • Bij 8x ongeoorloofd verzuim volgt een gesprek met de mentor, een sanctie van 1 uur en worden ouders op de hoogte gesteld door de mentor
  • Bij 10x ongeoorloofd verzuim sanctie van 1 uur
  • Bij 12x ongeoorloofd verzuim volgt een sanctie van 1 uur, een gesprek met de  verzuim/leerlingcoördinator en een waarschuwingsbrief vanuit school naar de ouders
  • Bij 14x ongeoorloofd verzuim sanctie van 1 uur
  • Bij 16x ongeoorloofd verzuim in 4 weken, volgt een DUO melding (leerrecht), waarschuwingsbrief, gesprek op het Stadhuis

De terugkommaatregel wordt gemeld in de agenda van magister!

 

Leerplichtambtenaar

Wij hebben geregeld contact met leerrecht, zij komen ook op school om (groepjes) leerlingen te spreken m.b.t. verzuim.

Mentor

De mentor is het eerste aanspreekpunt voor de ouders en de leerlingen. Wanneer een leerling regelmatig te laat of afwezig is, neemt de mentor contact op met de ouders om dit te bepreken.

06. Rapport

Drie maal per jaar wordt een rapport uitgereikt. De normering wordt op de website gepubliceerd. Bevordering vindt plaats op grond van de cijfers op het eindrapport, dat een gewogen gemiddelde is van de in het betreffende jaar uitgereikte rapporten. De beslissing van de lerarenvergadering omtrent de bevordering wordt medegedeeld op het eindrapport. Sinds een aantal jaren wordt gewerkt met het zogenaamde voortschrijdende gemiddelde, waarbij ouders thuis via het Magister de resultaten van hun kind kunnen volgen.

07. Lestijden

 

Onderbouw:                Bovenbouw:   
 Les 1  08.15 - 09.00    Les 1 08.15 - 09.00
 Dagstart  09.00- 09.20        
 Les 2  09.20 - 10.05    Les 2  09.00 - 09.45
 Les 3  10.05 - 10.50    Les 3  09.45 - 10.30
 pauze   10.50 - 11.05 (20)    pauze   10.30 - 10.50 (20)
 Les 4  11.10 - 11.55     Les 4  10.50 - 11.35 
 Les 5  11.55 - 12.40    Les 5  11.35 - 12.20
 pauze:   12.40 - 13.00 (20)    pauze   12.20 - 12.40 (20)
 Les 6  13.00 - 13.45    Les 6  12.40 - 13.25
 Les 7  13.45 - 14.30    Les 7  13.25 - 14.10
 pauze   14.30 - 14.40 (10)    pauze   14.10 - 14.20 (10)
 Les 8   14.40 - 15.25    Les 8  14.20 - 15.05
       Les 9  15.05 - 15.50

 

 

 

08. Lestabellen

In een lessentabel staat welke vakken de leerlingen gedurende het schooljaar krijgen. En hoeveel uur zij dit vak per week krijgen.

Klik hier om de lestabel van Het College Vos te bekijken... 

09. Schoolregels

  • Wij respecteren elkaar en luisteren naar al het personeel.
  • Wij zorgen met elkaar voor een veilige, gezonde en schone omgeving.
  • Wij spreken Nederlands.
  • Wij hebben altijd onze spullen in orde om de les te volgen.
  • De telefoon is thuis of in de kluis.
  • Roken / vapen is in rondom het schoolgebouw verboden.
  • Energiedrankjes niet op school.

10. Leswisseling

  • 3 minuten de tijd voor een leswisseling.
  • Jas aan de kapstok, of aan het begin van de dag in de kluis.
  • Juiste plek in de klas.
  • Benodigde spullen voor de les op tafel.
  • Aandacht bij de docent.

11. Kleding voorschriften

Verschil maken mag wel, discriminatie mag niet.

Onze school hanteert kledingvoorschriften, bijvoorbeeld om een goede communicatie mogelijk te maken en een veilige sfeer te creëren. Dat mag. Wat niet mag, is discrimineren. De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) bekijkt regelmatig of regels over kledingdracht in strijd zijn met de wet of niet.

Leerlingen moeten op school in beginsel de ruimte krijgen om hun godsdienst of levensovertuiging te kunnen uiten door middel van hun kleding. Dit volgt uit de Wet gelijke behandeling. Het betekent bijvoorbeeld dat onze school een leerling niet zomaar mag verbieden om een hoofddoek, een keppeltje of een kettinkje met een kruisje te dragen. Dit wil niet zeggen dat onze school geen enkele eis aan kleding mag stellen. Wanneer leerlingen door de manier waarop zij hun kleren dragen het leerproces belemmeren en/of in strijd zijn met kernwaarden van de school, mag de school hier eisen aan stellen. Kledingvoorschriften en gedragscodes zijn zelfs heel gewoon.

Wij van Het College Vos vinden goede, onbelemmerde communicatie van groot pedagogisch belang. In het onderwijs speelt (non-verbale) communicatie nou eenmaal een grote rol. Leerlingen en docenten moeten met elkaar kunnen praten en moeten elkaar kunnen aankijken. Daarnaast willen we dat leerlingen zich op school vooral op zichzelf en hun eigen ontwikkeling richten. Om die reden verbiedt Het College Vos in het algemeen gezicht-bedekkende kleding en accessoires zoals bijvoorbeeld een chador of een boerka óf juist weinig bedekkende of aanstootgevende kleding.

Voor de verschillende praktijkvakken gelden vanuit veiligheidsoverwegingen specifieke kledingvoorschriften. Hieronder vindt u de algemene- en vakspecifieke kledingvoorschriften:

Algemene kledingvoorschriften:
  • Leerlingen dragen kleding waarbij ondergoed niet zichtbaar is en kan worden.
  • Leerlingen dragen minimaal half bovenbeen bedekkende kleding (rokjes)
  • Voor korte broeken geen hotpants.
  • Kleding met tekst en/ of afbeeldingen vanuit eigen identiteit is toegestaan. Kleding met opruiend, aanstootgevend, discriminerend of gewelddadig karakter mag niet.
  • Hoofddeksels dragen leerlingen alleen buiten het schoolterrein. Het gezicht blijft ten alle tijden volledig zichtbaar. De schoolleiding is leidend in de beoordeling van bovenstaande punten.
Vakspecifieke kledingvoorschriften:

Gym:

  • Schone gymkleding, het T-shirt wordt door de school verstrekt.
  • Schone sportschoenen/ sneakers.
  • Lange haren vast.
  • Nagels niet te lang.
  • Hoofddoek zonder spelden en losse flappen. Bij voorkeur een sporthoofddoek.

Zorg en Welzijn:

  • Dichte schoenen, dus geen slippers of sandalen.
  • Schort, wordt door de school verstrekt.
  • Lange haren vast.
  • Nagels niet te lang.
  • Hoofddoek bij praktijkvakken zonder spelden en losse flappen. Bij voorkeur een sporthoofddoek.

Techniek:

  • Werkschoenen en stofjas, wordt door de school verstrekt in leerjaar 1 en 2.
  • Lange haren vast.
  • Nagels niet te lang.
  • Hoofddoek zonder spelden en losse flappen. Bij voorkeur een sporthoofddoek.

12. Beleid mobiele telefoons

Wij zijn een mobielvrije school. Dit houdt in dat leerlingen tijdens hun dag op school hun mobiele telefoon niet bij zich hebben. Ze kunnen hun telefoon thuis laten of deze meteen bij binnenkomst op school in hun kluisje leggen. Aan het einde van de schooldag kunnen ze de telefoon weer uit het kluisje halen. In de pauzes en tussenuren blijft de telefoon in het kluisje.

Uitzonderingen

Als de telefoon nodig is voor de les kan de docent een uitzondering maken (bijvoorbeeld voor creatieve opdrachten). De docent geeft dit dan tijdig aan en noteert dit vooraf in Magister. Vervolgens mag de telefoon voor deze les uit het kluisje gehaald worden. Verder kunnen er situaties zijn waarin een leerling op grond van medische of ondersteuningsbehoeften de telefoon nodig heeft. Mocht u denken dat voor uw kind een uitzondering gemaakt moet worden, dan kunt u daarover contact opnemen met de teamleider.

Bereikbaarheid

Onder schooltijd is de school altijd telefonisch bereikbaar voor u als ouder(s). Leerlingen kunnen in dringende gevallen met het thuisfront bellen via de receptie of het secretariaat.

Als een leerling zich niet aan de regels houdt

Leerlingen die onder schooluren hun telefoon toch bij zich hebben, worden aangesproken en de mobiele telefoon wordt ingenomen. Om 16.00 uur kunnen de leerlingen de telefoon ophalen bij de receptie. Ook wordt er melding van gedaan in Magister. Gebeurt dit vaker? Dan meldt de receptie dit bij de mentor en de teamleider. Als een leerling de telefoon niet wil afgeven wordt deze tijdelijk geschorst. Een leerling mag dan pas weer naar school nadat er een gesprek met de ouders is geweest.