Ons onderwijs wordt gegeven op kbl/mavo en mavo-niveau. In de onderbouw kenmerkt het onderwijs zich door het gebruik van een eigen laptop en het aanleren van de benodigde ICT-vaardigheden. De vaardigheden worden toegepast in de vakken Nederlands, Engels, Frans, wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis, mens en natuur en Beta Challenge Project (BCP). Leerlingen werken in een kleine en veilige setting waarbij docenten hun eigen vak verzorgen. Hierdoor ontstaat een sterke binding tussen docent en leerling.
We werken met activerende werkvormen, die aansluiten bij de belevingswereld van onze leerlingen, waarbij we leerlingen structuur bieden en uitdagen zich persoonlijk te ontwikkelen. We gaan uit van de passie, talenten en interesse van de leerling en leren onze leerlingen zichzelf doelen te stellen. Leerlingen krijgen een actief aandeel in de wat/hoe keuze bij het vormgeven van hun onderwijs. Leerlingen ontwikkelen “21st Century Skills”, zodat ze voorbereid zijn op de technologie van de toekomst.
De leerlingen kiezen aan het eind van het tweede jaar een breed vakkenpakket. Dit bestaat uit 8 vakken. Vanaf het vierde leerjaar krijgen zij les in zeven examenvakken, waaronder het praktijkgerichte examenprogramma Dienstverlening en Producten. Binnen het eindexamenprogramma wordt een keuze gemaakt voor economie, zorg & welzijn, landbouw of techniek. Er wordt gewerkt aan levensechte projecten, samen met het mbo en het bedrijfsleven. Tezamen vormt dit een ‘TL-Plusprogramma’. .
Tevens doen de leerlingen examen in zeven vakken in plaats van de gebruikelijke zes vakken. De kennis en vaardigheden van het “Plus vak” komen goed van pas en maken de overstap naar het mbo eenvoudiger. Met het TL-plus diploma op zak kan de leerling doorstromen naar het vierde leerjaar van de havo.
Taal- en rekenbeleid
Onze school heeft de afgelopen jaren gewerkt met een taal- en rekenbeleidsplan. Hierin staat beschreven hoe de school omgaat met het versterken van de taal- en rekenvaardigheden van de leerlingen. Op onze lessentabel staan extra vaardigheids- en rekenlessen ingeroosterd.
Maatwerk
Tijdens coachuren gaan de leerlingen in gesprek met hun coach/mentor over de keuzes die ze maken tijdens KeuzeWerkTijd en de vraag wat ze willen leren.
Talentontwikkeling
De Mavo Vos blinkt uit in het begeleiden van leerlingen op het gebied van Loopbaanoriëntatie en Begeleiding (LOB). Hiermee beginnen wij al in het eerste leerjaar.
Tijdens de Talentweken en projecten worden de zeven werelden van de technologie verkend, zodat leerlingen een beeld krijgen wat hierin allemaal te doen is. Middels deze Talentweken, projecten en diverse (buitenschoolse) activiteiten leren leerlingen wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze willen, zodat zij een gedegen keuze kunnen maken voor een vervolgopleiding. Deze activiteiten bestaan onder andere uit speeddates met beroepsbeoefenaars, gastlessen, excursies, stages bij bedrijven of instellingen en proefstuderen op het mbo. Alle ervaringen en producten worden verwerkt in een digitaal portfolio, dat meegenomen kan worden naar de vervolgopleiding. Daarbij zijn allerlei zeer waardevolle vaardigheden aangeleerd, zoals onderzoeken, samenwerken, presenteren en ICT-vaardigheden. Wij horen dan ook regelmatig vanuit het vervolgonderwijs terug dat onze leerlingen hiermee een grote voorsprong hebben op leerlingen van andere scholen.
Stage
De Mavo Vos kiest ervoor de leerlingen op stage te laten gaan, omdat het een belangrijke meerwaarde biedt. Leerlingen leren ook buiten de school en komen in aanraking met mogelijkheden, die zij anders minder snel ontdekken. Kennis maken met én een onbetaalde bijdrage leveren aan de maatschappij leidt tot goed burgerschap. Kortom, jezelf ontwikkelen, je oriënteren op de maatschappij en eens iets leren buiten de schoolbanken op onbaatzuchtige wijze. Voor onze leerlingen bedraagt de stage in totaal 30 uur. Deze uren mogen over leerjaar 3 en 4 verspreid worden.
Aansluiting vervolgonderwijs
Met het mbo vindt regelmatig overleg plaats om de opleidingen van het vmbo naar het mbo zoveel mogelijk op elkaar te laten aansluiten. De leerlingen worden begeleid in het maken van een juiste keuze voor hun toekomst. Er is een intensieve samenwerking met de omliggende mbo’s. Docenten van deze onderwijsinstellingen nemen deel aan kennismakingsprogramma’s met onze docenten.
Dit heeft als doelstelling de overstap van vmbo naar mbo te vereenvoudigen. Mavoleerlingen maken ook zeer regelmatig kennis met diverse bedrijven en sectoren binnen de mbo’s door korte stages, uitwisselingen, proefstuderen, gastlessen en bezoeken.