TitelDatumPopulariteitActiefReacties

03. Onderwijs

01. Onderwijs op De Mavo Vos


Ons onderwijs wordt gegeven op kbl/mavo en mavo-niveau. In de onderbouw kenmerkt het onderwijs zich door het gebruik van een eigen laptop en het aanleren van de benodigde ICT-vaardigheden. De vaardigheden worden toegepast in de vakken Nederlands, Engels, Frans, wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis, mens en natuur  en Beta Challenge Project (BCP). Leerlingen werken in een kleine en veilige setting waarbij docenten hun eigen vak verzorgen. Hierdoor ontstaat een sterke binding tussen docent en leerling.  

We werken met activerende werkvormen, die aansluiten bij de belevingswereld van onze leerlingen, waarbij we leerlingen structuur bieden en uitdagen zich persoonlijk te ontwikkelen. We gaan uit van de passie, talenten en interesse van de leerling en leren onze leerlingen zichzelf doelen te stellen. Leerlingen krijgen een actief aandeel in de wat/hoe keuze bij het vormgeven van hun onderwijs. Leerlingen ontwikkelen “21st Century Skills”, zodat ze voorbereid zijn op de technologie van de toekomst.  

De leerlingen kiezen aan het eind van het tweede jaar een breed vakkenpakket. Dit bestaat uit 8 vakken. Vanaf het vierde leerjaar krijgen zij les in zeven examenvakken, waaronder het praktijkgerichte examenprogramma Dienstverlening en Producten. Binnen het eindexamenprogramma wordt een keuze gemaakt voor economie, zorg & welzijn, landbouw of techniek. Er wordt gewerkt aan levensechte projecten, samen met het mbo en het bedrijfsleven. Tezamen vormt dit een ‘TL-Plusprogramma’.  .  

Tevens doen de leerlingen examen in zeven vakken in plaats van de gebruikelijke zes vakken. De kennis en vaardigheden van het “Plus vak” komen goed van pas en maken de overstap naar het mbo eenvoudiger. Met het TL-plus diploma op zak kan de leerling doorstromen naar het vierde leerjaar van de havo. 

Taal- en rekenbeleid 

Onze school heeft de afgelopen jaren gewerkt met een taal- en rekenbeleidsplan. Hierin staat beschreven hoe de school omgaat met het versterken van de taal- en rekenvaardigheden van de leerlingen. Op onze lessentabel staan extra vaardigheids- en rekenlessen ingeroosterd. 

Maatwerk 

Tijdens coachuren gaan de leerlingen in gesprek met hun coach/mentor over de keuzes die ze maken tijdens KeuzeWerkTijd en de vraag wat ze willen leren. 
 

Talentontwikkeling
De Mavo Vos blinkt uit in het begeleiden van leerlingen op het gebied van Loopbaanoriëntatie en Begeleiding (LOB). Hiermee beginnen wij al in het eerste leerjaar.

Tijdens de Talentweken en projecten worden de zeven werelden van de technologie verkend, zodat leerlingen een beeld krijgen wat hierin allemaal te doen is. Middels deze Talentweken, projecten en diverse (buitenschoolse) activiteiten leren leerlingen wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze willen, zodat zij een gedegen keuze kunnen maken voor een vervolgopleiding. Deze activiteiten bestaan onder andere uit speeddates met beroepsbeoefenaars, gastlessen, excursies, stages bij bedrijven of instellingen en proefstuderen op het mbo. Alle ervaringen en producten worden verwerkt in een digitaal portfolio, dat meegenomen kan worden naar de vervolgopleiding. Daarbij zijn allerlei zeer waardevolle vaardigheden aangeleerd, zoals onderzoeken, samenwerken, presenteren en ICT-vaardigheden. Wij horen dan ook regelmatig vanuit het vervolgonderwijs terug dat onze leerlingen hiermee een grote voorsprong hebben op leerlingen van andere scholen.  

Stage
De Mavo Vos kiest ervoor de leerlingen op stage te laten gaan, omdat het een belangrijke meerwaarde biedt. Leerlingen leren ook buiten de school en komen in aanraking met mogelijkheden, die zij anders minder snel ontdekken. Kennis maken met én een onbetaalde bijdrage leveren aan de maatschappij leidt tot goed burgerschap. Kortom, jezelf ontwikkelen, je oriënteren op de maatschappij en eens iets leren buiten de schoolbanken op onbaatzuchtige wijze. Voor onze leerlingen bedraagt de stage in totaal 30 uur. Deze uren mogen over leerjaar 3 en 4 verspreid worden. 

Aansluiting vervolgonderwijs
Met het mbo vindt regelmatig overleg plaats om de opleidingen van het vmbo naar het mbo zoveel mogelijk op elkaar te laten aansluiten. De leerlingen worden begeleid in het maken van een juiste keuze voor hun toekomst. Er is een intensieve samenwerking met de omliggende mbo’s. Docenten van deze onderwijsinstellingen nemen deel aan kennismakingsprogramma’s met onze docenten.  

Dit heeft als doelstelling de overstap van vmbo naar mbo te vereenvoudigen. Mavoleerlingen maken ook zeer regelmatig kennis met diverse bedrijven en sectoren binnen de mbo’s door korte stages, uitwisselingen, proefstuderen, gastlessen en bezoeken. 

02. De onderbouw

In de lessituatie gaat het niet alleen over vakinhoud en didactiek, maar ook over welbevinden en teamvorming. Er ligt een nadruk op vaardigheden: sociaal communicatieve vaardigheden, leervaardigheden, vakinhoudelijke vaardigheden etc. zonder echter de inhoud uit het oog te verliezen. We zoeken naar een balans tussen aanbodgestuurd en vraaggestuurd onderwijs. We bieden leerlingen aan zelf keuzes te maken over wat zij willen leren en hoe zij dit gaan doen, dit uiteraard onder begeleiding van hun coaches. Zelf verantwoordelijkheid krijgen, betekent daarbij ook verantwoording afleggen over het schoolwerk en de gemaakte keuzes. 
In de klassen worden de verplichte vakken gegeven en de leerlingen krijgen op minimaal kbl/mavo en mavo-niveau de leerstof aangeboden. 
De bevordering naar het volgende leerjaar gebeurt aan de hand van de bevorderingsregels die op de website staan vermeld. Er is over de bevordering ook overleg met de ouders.  

03. De bovenbouw

De in de onderbouw ingezette ontwikkelingen krijgen een vervolg in de bovenbouw. In het vmbo ligt veel nadruk op levensecht en ’van buiten’ leren en op de doorgaande leerlijnen met het mbo, o.a. met behulp van portfolio’s. Hierbij wordt zeker stil gestaan bij de eisen van het Centraal Examen.  
In de bovenbouw van De Mavo Vos worden verschillende activiteiten georganiseerd in het kader van de loopbaanoriëntatie en -begeleiding. Om deze activiteiten zoveel mogelijk structuur en context te geven, hebben wij Talentweken in leerjaar 1, 2 en 3. Het doel is om de leerling zo breed mogelijk te laten oriënteren op de verschillende profielen, beroepen en opleidingsmogelijkheden. De leerling reflecteert in een digitaal portfolio op alle ervaringen die hij heeft opgedaan en presenteert dit uiteindelijk tijdens een assessment aan docenten van De Mavo Vos als onderdeel van het schoolexamen. In de Talentweken wordt extra aandacht besteed aan de verschillende profielen, vooral daar waar mogelijkheden zijn om meisjes te stimuleren te kiezen voor een opleiding in de techniek/ICT wordt deze aangegrepen. Dit omdat de mogelijkheden binnen de techniek en technologie voor jongeren en vooral voor meisjes relatief onbekend zijn, terwijl de arbeidsmarkt in onze regio veel kansen biedt binnen dit profiel. In totaal zijn er gedurende de schoolloopbaan vijf Talentweken. Talentweekdagen staan in het teken van het ontdekken van de ‘talenten’ van de leerling. 

04. Uitgangspunten

Uitgangspunten voor het vormgeven van ons onderwijs zijn, zoals opgenomen in de visie (zie hoofdstuk 1): 

  • Het bieden van ruimte voor talent, creativiteit en initiatief van leerlingen en werknemers;
  • Binnen een veilige omgeving toewerken in je eigen tempo en op je eigen manier naar een diploma;
  • Gebruik maken van ICT en eigen laptop;
  • We leren van en met elkaar: leerlingen onderling, leerlingen van leraren, maar ook leraren van leerlingen.

05. Het streefbeeld

  • De Mavo Vos is een betekenisvolle kleinschalige locatie met ongeveer 300 leerlingen. Het is er gezellig, maar ook degelijk en strikt met inhoudelijk modern onderwijs. Er heerst een veilige sfeer, iedere docent kent alle kinderen en ook bij de conciërges kunnen de leerlingen altijd terecht.
  • De coach/mentor onderhoudt een warme band met de klas en heeft, indien noodzakelijk, intensief contact met de ouders en de leerling.
  • Leerlingen krijgen de kans hun eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen en worden gewaardeerd als persoon. De leerlingen worden voorbereid op beroepsonderwijs, maar ook doorstroom naar de havo op Het Lyceum Vos behoort tot de mogelijkheden. Het onderwijs vindt niet alleen in de klaslokalen plaats, maar ook op locatie: bij bedrijven, instellingen of op het mbo.
  • Een groot deel van de eindtermen wordt bereikt in projecten met een vakoverstijgende samenhang en/of door het clusteren van vakken in leergebieden.
  • In het Beta Challenge Programma ( BCP) worden maatschappelijke en natuurwetenschappelijke vragen (volgens de zeven werelden van de technologie) aan de orde gesteld.
  • Tijdens de BCP lessen wordt vanuit diverse beroepscontexten gewerkt. Elk maatschappelijk probleem kan tenslotte vanuit verschillende invalshoeken aangepakt worden.
  • BCP biedt individuele vrijheid in de keuze van onderwerpen en tijdsindeling door de leerling en doet een beroep op verschillende leerstijlen van de leerlingen.
  • De opdrachten tijdens BCP lessen vereisen dat de leerlingen zich kennis en vaardigheden verwerven.
  • Ter ondersteuning van BCP worden lessen, cursussen en trainingen gegeven.
  • Er is veel aandacht voor het proces (leren, samenwerken etc.), maar ook voor het te leveren product.
  • De school neemt actief deel in netwerken waarin lessen met digitale componenten worden ontwikkeld. Deze lessen worden toegepast binnen de vakken.

06. De doelen

De doelen kunnen omschreven worden als het tot stand brengen c.q. verder ontwikkelen van: 

  • Projectonderwijs;
  • Competentiegericht leren;
  • Contextrijke opdrachten;
  • Gepersonaliseerd leren;
  • De ontwikkeling van teamteaching;
  • Verdieping inhoud binnen de leergebieden;
  • Het versterken van de rol van ICT, o.a. in het gebruik van portfolio en Elektronische Leeromgeving (ELO);
  • Digitale componenten binnen de lessen en/of geheel gedigitaliseerde lessen;
  • LOB-leerlijn van leerjaar 1 t/m 4 versterken;
  • Grote inzet op succesvolle doorstroom naar het mbo of havo;
  • Nauwe samenwerking met het mbo;
  • Beroepsmogelijkheden voor techniek en technologie extra aandacht geven.

Bovenstaande doelen bereiken wij door docenten nauw samen te laten werken in werkgroepen. Door deelname aan het Bèta Challenge Programma en De Nieuwe Leerroute worden bovenstaande ontwikkelingen verder versterkt en verankerd in het onderwijsprogramma. 

07. De extra’s

De Sportklas 

In de Sportklas volgen de leerlingen naast de twee reguliere lessen Lichamelijke Opvoeding (L.O.) twee uur Sportoriëntatie. In het Sportoriëntatieprogramma maken de leerlingen kennis met voor hen vaak nieuwe takken van sport, zoals muurklimmen, snowboarden, kanoën en skaten. 

De leerlingen kunnen zich aanmelden tijdens de inschrijving. Wij verwachten van deze leerlingen voldoende motivatie, samenwerking en enthousiasme voor het sporten in het algemeen. De Sportklas is niet bedoeld voor topsporters, maar voor leerlingen die plezier beleven aan sport en bereid zijn zich hiervoor flink in te zetten. Van de leerlingen mag verwacht worden dat hij/zij actief meewerken aan de organisatie van buitenschoolse (sport)activiteiten en sportdagen. 
 

De Kunstklas 

De Kunstklas is bedoeld voor leerlingen die veel plezier beleven aan kunst en cultuur en zich daar graag actief voor willen inzetten. Naast de normale lessen volg je extra uren creatieve vorming. Drama, toneel, muziek, literatuur en fotografie komen aan bod. Excursies naar diverse tentoonstellingen en culturele evenementen zijn onderdeel van het programma.
 

De Scienceklas 

Leerlingen die willen onderzoeken, experimenteren, programmeren en ontwerpen kunnen kiezen voor de Scienceklas. In een kleine setting ontdekken de leerlingen meerdere aspecten van technologie.  

Aan de hierboven vermelde klassen zijn extra kosten verbonden, deze zijn te vinden in het hoofdstuk 'Financiën'. 

08. Het rapport

Drie maal per jaar wordt een rapport uitgereikt. De bevorderingsregels worden bij het eerste rapport op de website gepubliceerd. Bevordering vindt plaats op grond van de cijfers op het eindrapport, dat een voortschrijdend gemiddelde is van de in het betreffende jaar uitgereikte rapporten. De beslissing van de lerarenvergadering omtrent de bevordering wordt medegedeeld op het eindrapport. Sinds een aantal jaren wordt gewerkt met het zogenaamde voortschrijdende gemiddelde. Ouders kunnen thuis te allen tijde via Magister de resultaten van hun kind  volgen. 

09. Procedure bij te laat komen

Een leerling die te laat is moet zich altijd melden bij de receptie. Hier krijgt de leerling een toegangsbriefje voor de les. De receptioniste registreert het te laat komen in het leerlingensysteem (Magister). De mentoren worden d.m.v. een maandoverzicht op de hoogte gehouden van de absentie. 
 

  • 1e keer: er volgt een waarschuwing zonder sanctie;
  • 2e keer er volgt een waarschuwing en de leerling moet zich de volgende schooldag voor 08.00 uur melden bij de receptie;
  • 3e keer: er volgt een waarschuwing en de leerling moet zich de volgende schooldag voor 8.00 uur melden bij de receptie. De ouders ontvangen een brief over de vooraankondiging van de sanctieweek;
  • 4e keer: er volgt de sanctieweek. Dit houdt in dat de leerling zich een hele week voor 08.00 uur moet melden bij de receptie. Te laat komen binnen de sanctieweek wordt verlengd met een extra sanctieweek;
  • 5e, 6e, 7e en 8e keer: de zelfde procedure zoals hierboven omschreven;
  • 9e, 10e, 11e en 12e keer te laat volgt wederom dezelfde procedure met dien verstande dat naast de brief aan de ouders over de vooraankondiging van de sanctieweek tevens de leerplichtambtenaar wordt geïnformeerd;
  • 13e en 14e keer te laat komt, moet de leerling zich de volgende dag voor 8.00 uur melden bij de receptie. Bij het te laat komen van de 15e keer wordt Stichting Halt ingeschakeld. Halt staat letterlijk voor ‘Het ALTernatief’. Jongeren krijgen de mogelijkheid om recht te zetten wat zij fout deden, zonder dat zij hierbij in aanraking komen met Justitie. Zie ook de website van Stichting Halt.

​Te laat komen wordt niet bestraft als een leerling hier niets aan kan doen bijvoorbeeld bij aantoonbare pech met fiets of ander vervoermiddel. Ook te laat komen door een bezoek een aan (tand-,)arts en/of specialist is geoorloofd mits een afsprakenkaart kan worden getoond. Te laat komen als gevolg van het zich verslapen is vanzelfsprekend niet toegestaan. Ook te laat komen als gevolg van het niet op tijd gebruik maken van het openbaar vervoer wordt niet getolereerd. 

10. Lestijden

Klassen 1 en 2:      Klassen 3 en 4: 
 1e uur:  08.15 - 09.00    1e uur:  08.15 - 09.00
 2e uur:  09.00 - 09.45    2e uur:  09.00 - 09.45
 pauze: 09.45 - 10.00 (15)    3e uur:  09.45 - 10.30
 3e uur:  10.00 – 10.45    pauze: 10.30 – 10.45 (15)
 4e uur:  10.45 - 11.30    4e uur:  10.45 – 11.30
 5e uur:  11.30 – 12.15    5e uur:  11.30 – 12.15
 pauze  12.15 – 12.45 (30)    6e uur:  12.15 – 13.00
 6e uur:  12.45 - 13.30     pauze  13.00 – 13.30 (30)
 7e uur:  13.30 – 14.15    7e uur:  13.30 – 14.15
 8e uur: 14.15 – 15.00    8e uur: 14.15 – 15.00
 9e uur: 15.00 – 15.45    9e uur: 15.00 – 15.45
     10e uur: 15.45 – 16.30 

11. Lestabellen

In een lessentabel staat welke vakken de leerlingen gedurende het schooljaar krijgen. En hoeveel uur zij dit vak per week krijgen.

Klik hier om de lestabel van De Mavo Vos te bekijken...