Elke dag gratis fruit op school

In Nederland heerst er achter de voordeur van laag-inkomens gezinnen 'verborgen armoede’. Op dit moment zijn er 584.000 huishoudens die rond moeten komen van een laag inkomen. De schatting is dat 251.100 kinderen opgroeien in armoede. Kinderen afkomstig uit deze gezinnen doen vaak minder aan sport, gaan minder (of helemaal niet) op vakantie en eten minder gezond. Een laag inkomen heeft ook invloed op schoolactiviteiten waar een eigen bijdrage voor nodig is.

Het Fonds Schiedam Vlaardingen (het Fonds SV) steunt maatschappelijke projecten in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. De Mavo Vos werkt samen met het Fonds SV omdat wij het als school belangrijk vinden dat elke leerling mee moet kunnen doen aan alle schoolactiviteiten. Binnen de school is een aandachtsfunctionaris aangesteld waar ouders terecht kunnen met vragen over hulp bij schoolkosten of andere schoolvoorzieningen.

 Het Fonds SV kent ook een aantal deelprojecten. Een daarvan is het doneren van fruit op scholen. Dit project wordt gecoördineerd door Theo Werner die de 13 VO-scholen uit Schiedam, Vlaardingen en Maassluis in zijn pakket heeft. Sinds het begin van dit schooljaar worden de VO-scholen voorzien van fruit. Het kopen van fruit kost veel geld en in laag-inkomens gezinnen staat dit voedingsmiddel helaas niet dagelijks op het menu. Daarnaast zijn er ook kinderen die zonder enige vorm van ontbijt op school komen en dan is het fijn als zij in de pauze gratis een stuk fruit kunnen eten.

 Op De Mavo Vos heeft een aantal docenten het initiatief genomen om de wijze van het aanbieden van het fruit aantrekkelijker te maken. Zo hebben zij tijdens de lessen Bèta Challenge Project (BCP) aandacht besteed aan armoede binnen gezinnen en het belang van het eten van fruit. Ook is er met de kinderen gewerkt om het fruit op een aantrekkelijke manier op school aan te bieden. Vandaag hebben de kinderen hun werkstukken getoond. Voor het leukste ontwerp was een prijs beschikbaar. Doel van dit BCP-projectje was om de leerlingen bewust te maken en zich verbonden te voelen met dit project.

 Meer informatie is te vinden op www.fondssv.nl/schoolkosten-vo.
Media
  • vosfruit